Základní škola

Den evropských jazyků

V pondělí 26. 9. 2022 jsme opět oslavili Den evropských jazyků. Projektový den byl připraven učiteli pro žáky 6. -9. třídy. Žáci plnili na jednotlivých stanovištích různé úkoly, kde si mohli vyzkoušet své znalosti.
Na stanovišti s názvem „Jak bocian potkal čápa“ žáci hledali k českým slovům jejich slovenský protějšek, na dalším stanovišti zjistili, jaký je rozdíl mezi jazykem přirozeným, umělým a mrtvým a jak právě naše řeč – čeština - obohatila ostatní jazyky, na stanovišti s polským jazykem se naučili základní fráze potřebné k běžné komunikaci, jinde se účastnili hudebního kvízu „Poznej jazyk dle písně“, poznávali 15 pozdravů ze zemí Evropy, přiřazovali k nim nejen stát, světadíl, ale i vlajku, hlavní město či měnu. Na "chorvatském" stanovišti měly děti připravených 10 zajímavostí o Chorvatsku a hledaly v nich jednu, která s Chorvatskem nesouvisí, navíc poznaly slova, která znějí česky, ale v chorvatštině znamenají něco zcela jiného. V chemické učebně žáci skládali slova ze značek chemických prvků. Podařilo se jim vytvořit i poměrně dlouhá slova např. BrAmBORa, RaKOUSKO a jiné.
Žáci se měli možnost seznámit mimořádně i se svahilštinou (ač mezi evropské jazyky nepatří) a naučili se počítat v tomto jazyce do 10. Pokud se někdy vydají za africkými zvířaty třeba do Keni nebo Tanzanie, budou připraveni :). 
Všichni se moc snažili a odvedli velký kus práce. Celý den proběhl velmi zdařile a budeme se těšit, že oslavíme příští Den evropských jazyků opět spolu.