Základní škola

Dějepisná exkurze - Osvětim

Ve čtvrtek 21. února se žáci deváté třídy a vybraní osmáci a sedmáci zúčastnili exkurze do vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi. 
Úryvky z prací některých deváťáků:
Naše průvodkyně byla Polka, ale uměla dobře slovensky. Seznámila nás s instrukcemi a dostali jsme sluchátka a přehrávač, do kterého jsme sluchátka zapojili. Přes sluchátka jsme průvodkyni slyšeli aniž by křičela, což bylo super. Nejdříve jsme se vydali k hlavnímu vstupu do Osvětimi, což byla brána, na které byl nápis „Arbeit macht frei“ neboli práce osvobozuje. To mělo dát židům falešný pocit naděje a přinutit je pracovat.
Určitě to byla zajímavá zkušenost, ale podruhé bych tam už asi nejela……..
Nejvíce mě zaujala budova s číslem 17 (pokud se nepletu) bylo tam přes několik tun vlasů v jedné místnosti. To mě docela šokovalo a měla jsem i slzy v očích.
Když nás průvodkyně vzala do Birkenau, tak tam to bylo pro mě osobně možná i horší. Vidět ty záchody, kam chodili, poslouchat historky, jak je tam ponižovali a podobně. To nechápu!
Děkuju za tu možnost tam být, vidět to a slyšet, co vše se dělo. Je to jiné než výklad učitelky a obrázky z učebnice. Ale znova už tam úplně nemusím, ale jako zkušenost to bylo dobré.